Къща за гости Дайора се намира в покрайнините на град Елена с чудесен изглед към Еленския Балкан и града в необезпокоявана атмосфера. До нея води асфалтов път от града, по който ще пристигнете. Къщата представлява красива нова сграда на два етажа и е построена в подножието на Еленския Балкан с огромен двор с басейн и барбекю. Сградата е обслужвана от домакин, който ще приеме вашата резервация, ще ви посрещне и настани. А за вашето чудесно настроение и почивка ще ви препоръчаме местните забележителности, атракции и природни дадености.

Информация за къщата

Къща за гости Дайора, намираща се в красивите покрайнини на гр. Елена, разполага с пет спални помещения, всяко от които е със собствен санитарен възел, като две от тях са обособени като апартамент. Напълно обзаведени и уютни, отговарящи и най-изискания вкус. В две от стаите имат разтегателен фотьойл за малки деца. Във всяка стая има широкоекранен телевизор, кабелна телевизия, Wi-Fi и климатик. През зимния сезон къщата ще се отоплява с еко пелети, гарантиращи топлина и ниски емисии. Къщата за гости разполага с шест парко места, които са предназначени за всякакъв тип превозни средства.
Общото помещение се състои от просторен хол, столова и кухня и тоалетна. В кухнята на ваше разположение имате хладилник, фурна, котлон и микровълнова. Напълно обзаведена с всички необходими домакински и кухненски посуди.
Двор - Дайора

Информация за двора

Къща за гости Дайора има просторен изглед към планината и разполага с двор от няколко декара. Наоколо няма други постройки и е много тихо и приятно. В двора на къщата има открит басейн с дълбочина 1.50 м. , а също и детски басейн, дълбок 0.5м. Край басейните са разположени през летния сезон шезлонги и чадъри за удобство на отседналите гости.

 

Също така на двора е изградено и барбекю, на което можете да си приготвите вкусна скара. Има и хладилна витрина, от която ви предлагаме студени безалкохолни напитки и няколко вида бира. За комфорта на своите гости предлагаме маси и столове в хола, както и навън за през летния сезон, а също и градинска люлка за романтика.

 

За местностността

Елена е град в Северна България. Той се намира във Великотърновска област, в близост до язовир "Йовковци". Административен център е на община Елена. Регионът около Елена се нарича Еленски балкан.

Китният старопланински град е разположен в красивата долина на Еленската река. На север се простират Еленските височини, на юг- Балканът. Северно от града е Чуканското бърдо, където нависоко сред борови насаждения се белее сградата на бившото климатично училище. Зад бърдото се издигат редица височини, изградени от варовици, мергели и пясъчници. Намира се на 38 километра южно от Велико Търново, на 215 километра от Варна и 280 километра от София.

Град Елена е известен от 1430 година с имената Стръмена и Еляна. През 18-ти и 19-ти век е занаятчийски, търговски и културен център. Градът и еленчани са играли важна роля през Възраждането на България. В почти всяко важно събитие от тогава има участие на еленчани: във Велчовата завера 1835 година и в Търновското въстание през 1862 година Град Елена е наричан "Българският Витлеем", защото по време на възрожденската епоха е имал три църкви. Това го е нямало в нито един друг български град по това време.

Интересни места за посещение

С разрешение на русенско-търновския управител Смаил ага бил издигнат нов параклис "Успение на Пресвета Богородица" през 1800 година, чиято дървена постройка прераства в солиден храм през 1836-37 г. Третата еленска светиня е храмът "Рождество на Пресвета "Богородица“.

В град Елена са запазени 147 паметници на културата, 7 от които са с национално значение: Родната къща на Иларион Макариополски - От всички запазени стари къщи в Елена най-интересна е къщата музей „Иларион Макариополски”, която се намира на улица „Дойно Граматик” №2. Тя е паметник на културата с национално значение. В нея са се родили борецът за църковна независимост Иларион Макариополски, брат му Никола Михайловски – виден книжовен и просветен възрожденски деец и неговият син- поетът сатирик Стоян Михайловски. В една от стаите през 1863 година е основано еленското читалище „Напредък”.

Часовниковата кула - Невъзможно е, ако посетиш Елена, да не чуеш Часовниковата кула - един от най - значимите и ценени символи, заемащ заслужено място в герба на града. Създадена е през 1812 г. от неизвестен майстор. До ден днешен кулата функционира, като отбелязва с камбанен звън всеки кръгъл час. Висока е над 15 метра, забелязваща се от всяка точка на града.

Даскалоливницата е първото модерно класно училище в България е отворено в гр. Елена през 1844 г. То се помещавало в специално построена сграда - една от първите обществени постройки в Елена, която днес е паметник на културата. Архитектурно-историческият комплекс „Даскалоливницата” се намира в центъра на гр. Елена. Част от комплекса са сградата на училището, църквата „Свети Никола” и Камбуровият хан. В двора на историческия комплекс е и храмът „Успение на Пресвета Богородица”. Комплексът е част и от 100-те национални туристически обекта.

Църквата „Свети Никола”
- Първата светиня на Елена е старата църква "Свети Никола". Тя съществувала преди 16-ти век. Тя е изографисана изцяло от известните през онова време еленски зографи Давид и Яков, Стенописите имат изключителна стойност и са обявени за паметници на културата от национално значение. С голяма художествена стойност са дървеният иконостас и владишкият трон в църквата.

Църквата храм "Успение на Пресвета Богородица"
- С разрешение на русенско-търновския управител Смаил ага бил издигнат нов параклис "Успение на Пресвета Богородица" през1800 година, чиято дървена постройка прераства в солиден храм през 1836-37 г.

Петте Разсуканови къщи - Петте Разсуканови или Петте Хаджидимитрови къщи, намиращи се на улица „Сава Катрафилов” са паметник на културата с национално значение. Те представляват един изключително интересен архитектурен ансамбъл от пет къщи под един покрив, строени от хаджи Димитър Разсуканов за петимата му сина.

Попниколовата къща е една от най-характерните в Елена. Строена е през първата половина на XIX век – около 1830 година. В първите години след Освобождението в нея е била настанена градската техническа служба, затова се нарича още „Старото инженерство”. Сградата е триетажна, с приземие и два етажа. В приземието са изградени два дюкяна с каменни стени, а горните етажи са жилищни. Къщата е паметник на културата с национално значение.

Елена притежава над 6 000 етнографски предмета на материалната култура, 780 творби на възрожденското и съвременното изкуство, много старопечатни книги.

Природни забележителностти

Марков - Раюв камък - огромен камък, който според легендата е хвърлен от Крали Марко; До скално светилище „Марков-Раюв камък” води еко пътека, която започва на 3 км южно от град Елена в посока прохода Елена - Твърдица. Светилището се намира на билото на 740 метров рид, заобиколен от вси страни с дъбово-габърова гора. Марков камък представлява скала, като че ли закрепена от човешка ръка върху няколко по-малки камъка на билото на рида. Размерите й са - дължина 6 метра, ширина 3,5 и височина 3,2 м.

Христовският водопад се намира на река Мийковска, на територията на Еленския Балкан. Обявен е за защитен природен обект през 1974г.

Връх Чумерна е един от високите върхове в Средна Стара планина - 1536 m. Той е уединен връх в Елено-Твърдишкия дял на планината. Там са изградени ски-писти с удобни ски-влекове. Други върхове в околностите на Елена са Острец и Симаново, които също може да изкачите за разходка сред планината.

Язовир Йовковци се намира в близост до град Елена за любителите на риболова.

Празници

На 1 – ви май се провежда възстановеният традиционен събор на Неювската поляна с богата концертна програма и народно веселие.

Преди празника на град Елена се провежда конкурс за красота "Царица Елена", победителката от който е една от водещите фигури в самия празник.

На 21-ви май е празникът на града "Свети равноапостоли Константин и Елена". Празникът се чества всяка година с много тържества, забави, концерти, състезания и др. Това е и деня, когато абитуринтите от еленското училище "Иван Момчилов" завършват средното си образование.

Празник на Еленския балкан се провежда два дни през месец юли. На втория ден е съборът на самодейните състави от клубовете на пенсионера "На юг и север от Балкана".

В град Елена се провежда празник на прочутия еленския бут, който ще се състои от 25 до 27 октомври 2013 г. в централната част на града. Празникът, който се организира от местния съвет по туризъм и община Елена, е под патронажа на Министерството на земеделието и храните и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Събитието е провокирано от големия интерес и широката известност, която придоби у нас месния продукт. Месото има уникален вкус и приготвянето му става само при специфичните климатични особености на Еленския балкан. Подобни деликатеси се правят в страни като Италия, Испания и Германия.

Повече за град Елена и местността може да научите тук.

keyboard_arrow_up

Сайтът ни използва "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия